8 Ocak 2010 Cuma

Kalsiyum Takviyesi

Mürekkep Balığı Kemiği
Kalsiyum takviyesi tüm salyangozlar için ZORUNLUdur.Salyangoz kabuklarının ince ve dayanıksız bir yapısı vardır,kolay kırılabilir.Kırıldığı zaman onarılmazsa yara iltihap kapabilir ve sonu ölüme kadar gidebilecek kötü sonuçlar ortaya çıkabilir.Her salyangozun kabuğu kırılabilir.Önemli olan hızlı haraket edip uyanık olmak ve önceden salyangozunuza gerekli olan kalsiyumu vermiş olmanızdır.Bir yaranın onarımı için tabiki sadece kalsiyum yetmiyor.Bir kalsiyumun kana karışıp etkin hale gelebilmesi için ayrıca D vitaminide gereklidir.D vitaminin en büyük kaynağı güneşdir.Bu yüzden salyangozunuza her gün en az 15 dakika bir güneş banyosu yaptırın.Güneşin olmadığı günlerde ise UVB/UVA lambaları kullanabilirsiniz.Fakat en iyisi gerçek güneş ışığıdır.Bu dalgaboylarını şöyle inceleyebiliriz:
UVA; Bu ışığın görülebilen dalgaboyudur. Hayvanlarda yemek yemek, tırmanmak, çiftleşmek ve bunun gibi normal davranışlara sebep olmakla sorumludur. Başka bir deyişle, UVA Hayvanların zihnen iyi durumda olmalarına yardım eder. hayvanat bahçeleri BLB blacklights gibi UVA lambalarını kullanırlar ve günde iki saat yüksek seviyede UVA ışığına maruz kalmanın birçok türün çiftleşmesine yardımcı olduğunu bulmuşlardır.

UVB; Işığın görülemeyen iki dalga boyundan biridir. Bu insanlara bronzluk veren şeydir. UVB salyangozların, vitamin D3'ün sentezlenmesine ve kalsiyumu vücutlarında kullanabilmelerine izin verir, bu metabolik kemik hastalığının oluşmasını engeller yada iyileşmesini sağlar.(Günde 6-8 saat açık bırakılmalı)

UVC; Bu zararlı bakterileri öldüren, ultraviyole siterilasyonu yapan aletlerde kullanılan, dalga boyudur. Bu dalgaboyu aşırı tehlikelidir ve aslında DNA'ya zarar verir. Canlılarda kullanılmaz!
Salyangozlarınızın UVB ışınlarından yeterli derecede yararlanmalarını garantiye almanın en iyi yolu kesinlikle, eğer mümkünse onları dışarıya doğal güneş ışığı altına yerleştirmektir. Ayrıca kanıtlanmıştır ki, direk, filtrelenmemiş, doğal gün ışığı sadece iyi sağlık koşullarını sağlamakta değil iyileşme sürecinde de anahtar etmendir. Gerçek güneş ışığı altındaki 15 dakikanın, en iyi yapay UVB kaynağı altındaki 5 saatten daha iyi olduğuna inanılır.
Camın UVB ışınlarının %95'ini engellediğini aklınızdan çıkarmayın. (ikinci cümlede türkiyede pek bilinmeyen, hayvanların kaçmaması için akvaryumun üstüne örtülen, çerçeveli sinek teli gibi düşünebileceğimiz aliminyum kapakların da UVB'nin %30'unu engellediğinden bahsediyor). Eğer bu kapakları hayvanınız ve ışık kaynağı arasında kullanacaksanız, deliklerinin 3 milimetreden geniş olmasına dikkat edin.

Kaynak:http://www.turtleturk.com(Sadece dalgaboyu inceleme kısmında)
Eczanelerden alabileceğiniz Devit-3 isimli vitamin ile de haftada bir kez D vitamini takviyesi yaparsanız kemik ve kabuk gelişimi için faydalı olur.
Ayrıca Kalsiyum İçeren Mürekkepbalığı Kemiği Alternatiflerini Şöyle Sıralayabiliriz:
#Hayvanlar İçin Kullanılan Kalsiyum Sıvıları,Tozları
#Kireç Taşı(Tavsiye Etmem)
#Yumurta Kabukları(Çok güzel bir alternatif.Kullanmadan önce çok iyi bir şekilde yıkayınız.)

Not:Asla ve asla ve de asla UV(UVB/UVA Değil) lambası kullanmayınız!Cam arkasından verilen ışınların hiçbir yararı yoktur!




Sümüklüböcek Resimleri



İçerisinde 30 adet sümüklüböcek resmi bulunmaktadır.(Kesinlikle böcek değillerdir,yumuşakçalar sınıfına dahil olmaktadırlar.)Boyut:1.88 Mb.Link:http://rghost.net/806652

DIY:Tank Kurulumu

İlk olarak istediğiniz boyut ve kalınlıkta olan bir kontroplak satın alınız.Daha sonra belirlediğiniz ölçülere göre bunları herhangi bir testere ile kesiniz.Kestiğiniz bu parçaları çivi ile birleştiriniz.
Oluşturduğunuz şeklin arka kısmını yine bir kontroplak koyup bunu çiviyle monteleyiniz.Taban kısmının dışarı dökülmemesi için taban boyunda bir parçayı tanka monteleyiniz.Daha sonra tankın kenarlarınabir mikltar anti-bakteriyel silikon sürünüz.
Tankın hava almasını sağlamak için bir matkap veya herhangi bir delici aletle tankın üst-alt ve sağ-sol köşelerine içerden delikler açınız.

Tankın daha uzun ömürlü olabilmesi için(kontroplaklar neme karşı oldukça dayanıksızdır.) mantar levhalarla tankın içini kaplayın.Düz bir taşla mantar levhayı iyice düzleştirin.En son olarakta camı takmak için gerekli delikleri açın ve camı takın.
Tankın bitmiş hali...







Taban Malzemeleri

Hindistan Cevizi Torfu:İyi ve ucuz bir seçenek.Kullanımı temiz,çevre dostu,salyangoz yumurtaları için uygun,iyi nem tutuyor.Ayrıca asidik değildir.Sıkıştırılmış bloklar halinde satılıyor.Fakat Türkiye'de bulmak zor.Kullanmadan önce fırında 1-2 saat boyunca,200 derecede steril etmeyi unutmayın!Turba(Torf):Salyangozlar için iyi bir taban malzemesidir,iyi nem tutar,salyangoz yumurtaları için uygunudr,yeniden kullanılabilir,temizdir,kaba bir dokusu vardır.Hafif asidik olduğu için salyangoz kabuğunda hafif yaralanmalara sebep olabilir.Çok çevre dostu değildir.Mümkünse kullanmasanız daha iyi olur.Eğer hiçbir taban çeşidini bulamazsanız bu seçeneğe yönelebilirsiniz.Kullanmadan önce fırında 1-2 saat boyunca 200 derecede steril etmeyi unutmayın!Saksı Toprağı:Normal bildiğimiz saksı topraklarıdır(İngilizce adı:Potting soil).Torf(Turba) ile aynı niteliktedir,küçük ve düzenli parçalar halindedir.Asidik değildir,çevre dostudur,yeniden kullanılabilir,salyangoz yumurtaları için iyidir.Fakat temiz değildir.Kullanmadan önce fırında 1-2 saat boyunca 200 derecede steril etmeyi unutmayın!Sphagnum Moss:Bir kara yosunu türüdür.Ağırlığının 20 katı su taşıyabilir.Salyangozlarınız bunu tünel olarak kullanacaktır.Türkiyede bulunması zor olan bir seçenektir.Diğer taban malzemelerine çok az bir miktarını katarak kullanılmalıdır.Aksi takdirde akarlarla karşılaşabilirsiniz.Vermikülit:İyi su tutan doğal bir kil mineraldir.Çok temizdir,yumurtalar ve salyangoz için uygundur,kolay yıkanır,asidik değildir,çevre dostudur, yeniden kullanılabilir.Steril edilmişse mantar ve zararlılara karşı uygundur,kolaylıkla hava alır.Fakat salyangozunuzun saklanması için uygun değildir.Bu yüzden tek başına kullanmayınız.