28 Aralık 2009 Pazartesi

Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele


Siz tankınızda zaman zaman zararlılarla karşılaşabilirsiniz. Bu kene veya sinek olabilir. Bazı salyangoz ama çoğu da zararsızdır gençlere zararlıdır. Özellikle, bozuk gıda ile nemli koşullar sinekleri çeker.İşte bunlara benzer durumda yapılabilecek şeyler hakkında ipuçlar:

#Tankı ve tüm süs eşyalarını ve iyice durulayınız

#Eski toprağı alıp yerine yeni bir toprak koyun.

#Salyangozunuzu ara sıra(çok sık değil mesela 2-4 haftada bir) oda sıcaklığındaki suyla yıkayın.

#Çevresinde keneler olup olmadığını sıklıkla kontrol edin.

#Yiyeceklerini sıklıkla değiştirin.(1-2 günde bir)

Bu zararlıları ile başa çıkmak için uyanık,çalışkan ve temiz olunmalıdır …

#Tankın içinde genç salyangozlarda varsa herhangi bir vakada ilk onlara müdahale edin.Çünkü genç olanlar yetişkinlere göre daha hassastır.

Yavaş Büyüme Sorunu



Yavaş büyüme çeşitli nedenlerle oluşabilir ve çok endişelenip de şu an bilgisayar başında çıldırmanızı,deli gibi araştırma yapmanıza gerek yok.Sadece bazı gerekli önlemleri almanız gerekmekte.Fakat hiçbir şey yapmayıp yerinizde sayarsanız bu salyangozunuz için hiç de iyi olmayacaktır.Şimdi alınacak önlemlere bir göz atalım.


Salyangozunuz Küçük Bir Tür Olabilir:Bu oldukça olası bir ihtimaldir fakat salyangozunuz zaten büyük ve bulduğunuz günden beri çok az bir büyüme kaydetmişse burayı okumayın geçin...Ama salyangozunuz zaten küçükse endişelenmeyin sadece gaga taşı ve gerekli güneş ışığını unutmayın yeter:)
Bakım Tankınız Küçük veya Kalabalık olabilir:Bakım tankınız küçük(-ki olmamalıdır,mesela böyle bir tankı ölüm odasına benzetebiliriz;) veya kalabalık(kümes değil burası;) olursa salyangozunuz çok daha yavaş ve sağlıksız büyüyecektir.Sonuç olarak her hangi bir hastalıkta kıııık!...
Onu İyi Besliyor musun?:Eğer onu yüksek protein değerlerine ve yeterli suya sahip yiyeceklerle beslemezsen salyangozunun hem kabuğu daha yumuşak hemde kendisi daha küçük olacaktır.Ayrıca salyangozunu asla ve asla tek bir besinle besleme her bir öğünde en az 2 çeşit sebze veya meyve olsun.
Bir Hastalığı Olabilir!:Salyangozunuzun paraziti veya hastalığı olabilir.Bu parazitler için alınabilecek önlem "tespih böceği" beslemektir.Bunlar miteyi,maytı v.b şeyleri yok etmektedir.Aslında böcek değillerdir.Akrabaları su piresi,karides gibi canlılardır.İhtiyaçları yine salyangozdaki gibi benzer şeylerdir.Kuru yaprakları yemeyi severler(Yaprakları yıkamayı sakın unutmayın).Salyangozunuzun hastalık kapmaması için meyve ve sebzeleri iyi yıkayıp etraftaki ısıyı iyi dengelemeniz gerekmektedir.Yaklaşık 21-24 derece yeterli olacaktır.

Daha Hızlı Büyümeleri İçin Çok Önemli İpuçları:

#Mürekkep balığı kemiği,gaga taşı, veya mineral taşlarından birini alın ve onu salyangozunuz rahatça ulaşabileceği bir yere koyun.
#Salyangozunuzun aldığı protein vücut tarafından emilebilmesi için güneş ışığı şarttır.Güneşli olmayan günlerde uvb ampülleri(uv değil!) kullanabilirsiniz.(Bir pet-shopa danışabilirsiniz,mutlaka size yardımcı olacaktır.)
#Bakım tankınız içinde "tespihböceği" besliyebilirsiniz.(Hastalıklara karşı kullanmak için)
#Ona daha çok ve rahat hareket edebileceği bir ortam hazırlıyabilirsiniz.