8 Ocak 2010 Cuma

Kalsiyum Takviyesi

Mürekkep Balığı Kemiği
Kalsiyum takviyesi tüm salyangozlar için ZORUNLUdur.Salyangoz kabuklarının ince ve dayanıksız bir yapısı vardır,kolay kırılabilir.Kırıldığı zaman onarılmazsa yara iltihap kapabilir ve sonu ölüme kadar gidebilecek kötü sonuçlar ortaya çıkabilir.Her salyangozun kabuğu kırılabilir.Önemli olan hızlı haraket edip uyanık olmak ve önceden salyangozunuza gerekli olan kalsiyumu vermiş olmanızdır.Bir yaranın onarımı için tabiki sadece kalsiyum yetmiyor.Bir kalsiyumun kana karışıp etkin hale gelebilmesi için ayrıca D vitaminide gereklidir.D vitaminin en büyük kaynağı güneşdir.Bu yüzden salyangozunuza her gün en az 15 dakika bir güneş banyosu yaptırın.Güneşin olmadığı günlerde ise UVB/UVA lambaları kullanabilirsiniz.Fakat en iyisi gerçek güneş ışığıdır.Bu dalgaboylarını şöyle inceleyebiliriz:
UVA; Bu ışığın görülebilen dalgaboyudur. Hayvanlarda yemek yemek, tırmanmak, çiftleşmek ve bunun gibi normal davranışlara sebep olmakla sorumludur. Başka bir deyişle, UVA Hayvanların zihnen iyi durumda olmalarına yardım eder. hayvanat bahçeleri BLB blacklights gibi UVA lambalarını kullanırlar ve günde iki saat yüksek seviyede UVA ışığına maruz kalmanın birçok türün çiftleşmesine yardımcı olduğunu bulmuşlardır.

UVB; Işığın görülemeyen iki dalga boyundan biridir. Bu insanlara bronzluk veren şeydir. UVB salyangozların, vitamin D3'ün sentezlenmesine ve kalsiyumu vücutlarında kullanabilmelerine izin verir, bu metabolik kemik hastalığının oluşmasını engeller yada iyileşmesini sağlar.(Günde 6-8 saat açık bırakılmalı)

UVC; Bu zararlı bakterileri öldüren, ultraviyole siterilasyonu yapan aletlerde kullanılan, dalga boyudur. Bu dalgaboyu aşırı tehlikelidir ve aslında DNA'ya zarar verir. Canlılarda kullanılmaz!
Salyangozlarınızın UVB ışınlarından yeterli derecede yararlanmalarını garantiye almanın en iyi yolu kesinlikle, eğer mümkünse onları dışarıya doğal güneş ışığı altına yerleştirmektir. Ayrıca kanıtlanmıştır ki, direk, filtrelenmemiş, doğal gün ışığı sadece iyi sağlık koşullarını sağlamakta değil iyileşme sürecinde de anahtar etmendir. Gerçek güneş ışığı altındaki 15 dakikanın, en iyi yapay UVB kaynağı altındaki 5 saatten daha iyi olduğuna inanılır.
Camın UVB ışınlarının %95'ini engellediğini aklınızdan çıkarmayın. (ikinci cümlede türkiyede pek bilinmeyen, hayvanların kaçmaması için akvaryumun üstüne örtülen, çerçeveli sinek teli gibi düşünebileceğimiz aliminyum kapakların da UVB'nin %30'unu engellediğinden bahsediyor). Eğer bu kapakları hayvanınız ve ışık kaynağı arasında kullanacaksanız, deliklerinin 3 milimetreden geniş olmasına dikkat edin.

Kaynak:http://www.turtleturk.com(Sadece dalgaboyu inceleme kısmında)
Eczanelerden alabileceğiniz Devit-3 isimli vitamin ile de haftada bir kez D vitamini takviyesi yaparsanız kemik ve kabuk gelişimi için faydalı olur.
Ayrıca Kalsiyum İçeren Mürekkepbalığı Kemiği Alternatiflerini Şöyle Sıralayabiliriz:
#Hayvanlar İçin Kullanılan Kalsiyum Sıvıları,Tozları
#Kireç Taşı(Tavsiye Etmem)
#Yumurta Kabukları(Çok güzel bir alternatif.Kullanmadan önce çok iyi bir şekilde yıkayınız.)

Not:Asla ve asla ve de asla UV(UVB/UVA Değil) lambası kullanmayınız!Cam arkasından verilen ışınların hiçbir yararı yoktur!




1 yorum:

Adsız dedi ki...

Öncellikle iyi günler çok faydalı bir yazı dizisi olmuş benim sorum beslediğim elma salyangozlarımdan birinin kabuğunda bir kırık mevcut.Bunun için güneş ışığı veya uvb uva lambalar demişsiniz Sera Terra Uv-Special bu iş için uygun değil mi o halde?

Artı yumurta kabuğunun suyunun dökülmesi deniyor bunun bir faydası olurmu yoksa kabukları haşladıktan sonra suya mı ilave edeceğiz.Kalsiyum Sandozun bir faydası olur mu birden soru bombardımanına dönüştürdüm ama afacanlar için en iyisini istiyorum.

Şimdiden cevaplarınız için tşk ederim çalışmalarınızın devamını dilerim özellikle su salyangozları üzerine.

Yorum Gönder