29 Aralık 2009 Salı

Salyangoz Kabuğu Hakkında...

Bu yazıda "Salyangozunuzun kabuğu nasıl sertleştirilir?","Nasıl bakımı yapılır? ve "Nasıl kırıldığında küçük bir ameliyatla yamalanır?" gibi sorulara cevap bulacağız.

Kabuk Sertleştirme:Sağlıklı bir kabuk gelişimi için mürekkep balığı kemiği,yeterli güneş ışığı v.b koşullar gerekir.Mürekkep balığı
kemiğini bazı büyük balıkçılarda yada akvaryumcu,pet shop gibi yerlerde bulabilirsiniz.Güneşin olmadığı günlerde gerekli olan D vitamini(kalsiyum emilimi için) UVB(UV değil) ampüllerinden karşılayabilirsiniz.
Kabuk Kırılmaları:Bu tür kırılmalar genelde kalsiyum eksikliğinden yada yapay yollardan oluşur.Şimdi kırılmaların türlerini inceliyelim:



Eğer "Resim 2"deki gibi bir durum varsa endişilenecek bir şey yoktur.Böyle durumlarda salyangozunuz kendisini tamir edebilecektir.Yine de kalsiyum takviyelerini ihmal etmeyiniz.
"Resim 1"deki gibi bir durumla karşılaşırsanız salyangozunuz kalsiyum eksikliği veya zararlılar gibi sorunlarla karşılaşmış olabilir.Kap temizliği ve kalsiyum takviyesi yapınız.(Kap temizliğinin nasıl yapıldığını diğer yazılarda belirtmiştim.)
Daha Ciddi Kırılmalar:Bu tür kırılmalar çok kötü sonuçlar doğurabileceği gibi salyangozunuzun ölümüne kadar gidebilir.
Bu yüzden acil müdahaler gerektirir.Kabuk kolayca ve sorunsuz bir şekilde iyileşebilir ama iltihap kapma olasılığı her zaman büyük bir tehlike oluşturmaktadır.Alınabilecek önlemlerden biride kabuk etrafının yamalanmasıdır(Bu konuda herhangi bir deneyimim yok.Sadece çok kısa süre baktığım bir salyangozumun kabuğu yandaki resim gibi kırılmasına rağmen 1-2 gün gibi kısa bir sürede iyileşmeye başlamıştı.)Bu yamalamanın aşamaları şöyledir:


Malzemeler:

Temiz yumuşak bebek diş fırçası
Kulak Çubuğu
Soğutulmuş kaynamış su
Alçı
Pamuk tomurcukları
Gazlı bez
Temiz bir mendil
Kuru tırnak cila
Nasıl Uygulanır:


1.Adım:İlk olarak kırılan yerin çevresini yumuşak bebek diş fırçası ve kulak çubuğu ile çok hafif bir şekilde temizleyin.Daha sonra bu bölgeyi kaynatıp soğutulmuş su ile durulayınız.(Bunu başka bir kulak çubuğunu ıslatarak yapabilirsiniz.Unutmayın ki salyangozlar kimyasallara karşı çok çok duyarlı ve hassastır.Asla yabancı kimyasalla
r kullanmayınız.)
2.Adım:Dezenfekte etme işlemi bittikten sonra yaranın üstüne bir parça gazlı bez koyun ardından üzerinden alçı ile geçin.Son olarakta alçı üzerine bir parça mendil yapıştırın.
3.Adım:1-2 saat kurumasını bekleyiniz.
4.Adım:Son olarakta kuru tırnak cilasını yamanın üzerine uygulayınız.
Not:Tüm bu uygulamaları salyangozunuz uyurken yapınız.Onu strese sokmamaya çalışın.
Sonuç:



9 yorum:

Unknown dedi ki...

merhaba ben bugun yagmurlu bır vakitte hastaneye giderken yolda üst kabugu tamamen gitmiş salyangoz gördüm. dönüşte yanıma aldım belki birşeyler yapabilirim diye ne yapmam gerek bilgi verirmiisniz..

Adsız dedi ki...

profesyonel olarak mı yapıyorsunuz hobi olarak mı mail adresinizi paylaşın fikir alışverişi yaparız.

Unknown dedi ki...

İlk önce düşünceniz için teşekkürler o hayvana suni besleme gerekli

semin dedi ki...

Merhaba salyangozum nirmal bitki salyangozu krevizin ustunden cikti 2 aydir bende saksida bakiyirum isliyorum nesliyodum ama bugun dustu ve kirildi henuz cok ufak ama kagugu baya kirik fakat yuruyor hareket ediyor ne yapmaliyim sizce kalamarvkemigi aldim ama hic gitmiyor ona acaba sahtemi

Unknown dedi ki...

Merhaba ben yanlışlıkla otların arasındaki salyabgozun üstüne oturdum çıt diye bi ses gekdi ve anında kalktım kabuğu kendiliğinden iyileşirmi acaba şimdiden teşekkürler

Unknown dedi ki...

merhaba, alçılama işlemini yaptıktan sonraki süreç nasıl oluyor. O sarılır yer kendiliğinden düşüyor mu? Lütfen bilgisi olan paylasabilir mi?

Unknown dedi ki...

Merhaba yolda yürürken yanlışlıkla kabuğunu kırdım yama yapılacak gibi değil ama evin içine girebiliyor ben kabuğunu yapıştırdım elimde olan malzemeyle onu yanıma aldım kabuğunu tekrar yapabilir mi hareket edebiliyor dışarıda bırakmadım yem olur diye ne kadar sürede tamamlar kabuğunu çok endişeleniyorum kendini hızlı toplaması için ne yeemksiz gerek yardımcı olur musunuz

Adsız dedi ki...

Merhaba benim saylangozun daha çok küçük ve yanlışlıkla kabuğunu kırdım ve çok kötü durumda. Nasıl iyileşir yardımcı olur musunuz.

Adsız dedi ki...

Merhaba ben evde saylangoz besliyorum ve bugün elime aldığımda masaya düştü ve kabuğunun küçük bir parçasi koptu iyileşirmi

Yorum Gönder